Heeft goud een gouden toekomst?

gold

Gouden tijden

De aanleiding van de stijging van goud vorige week was het bericht dat de Centrale Bank van India 200 ton goud had gekocht van het IMF. Dit is om meerdere redenen positief nieuws voor de goudprijs. Hierdoor is de potentieel negatieve impact van de aangekondigde verkoop van goud door het IMF beperkt en is de hoop gewekt dat het volledige aanbod van de IMF door centrale banken (China?) zal worden opgenomen. Dit past weer in het beeld dat overheden in Aziƫ bezorgd zijn over de waarde van de dollar en willen diversificeren. En de G20 deed weinig om die zorgen weg te nemen.

Op de G20 werd met geen woord gerept over de forse daling van de Dollar, maar ging het er vooral over om de stimulering van de economie voorlopig door te zetten. Hierdoor is de verwachting dat er op korte termijn renteverhogingen in de V.S. zijn te verwachten. De markt zag hierin geen reden om te verwachten dat de dollar op korte termijn zal versterken. De Fed zal het beleid kunnen wijzigen als er tekenen zijn van (sterke) inflatie, maar de verwachting is dat de Fed niet voorlopig het risico wil lopen om het fragiele economische herstel in gevaar te brengen.

De goudprijs stijgt niet alleen in Amerikaanse dollars, maar ook in de meeste grote (en kleinere) valuta zoals blijkt uit de tabel en grafiek hieronder. Dit is een uiting van de toegenomen vraag naar investeringen in goud, terwijl de aanvankelijke stijging van de goudprijs van zijn dieptepunt in 2001 ($ 250) grotendeels een weerspiegeling was van de zwakke dollar.

goud

goudtabel

Seizoensgebonden zijn de maanden november - december een gunstige periode voor de goudprijs, met gemiddelde winsten variƫrend van meer dan 1% tot bijna 2,5% sinds 1970.


goudcyclus

Ik blijf bullish voor goud op de middellange termijn, met name omdat ik denk dat het geld drukken door de centrale banken zal zorgen voor een sterke inflatiedruk in de komende jaren. Ik zal daarom niet verbaasd zijn om een opwaartse trend in goud te zien op de middellange termijn. Voeg het edelmetaal toe aan uw portefeuille, maar gezien de beruchte volatiliteit van het metaal doe dit alleen op pullbacks.