Is China een zeepbel?

chinabubble

De laatste tijd verschijnen er in de media allerlei artikelen over een nieuwe zeepbel in China. Omdat mijn portefueille voornamelijk bestaat uit Chinese aandelen wil ik dit toch even onderzoeken.
De laatste weken zijn de gepubliceerde opinies vol van twijfel en pessimisme. Elke dag verschijnen er tientallen nieuwe artikelen over de gevaren van de Chinese onroerend goed-zeepbel, de Chinese aandelenmarkt zeepbel, de Chinese kredietverlening zeepbel.

Zijn we echt in voor een crash?

De meest nuchtere waarnemers zeggen van nee, China is niet overgewaardeerd. Hoewel het waar is dat de Chinese aandelenmarkt flink gestegen is in het afgelopen jaar, hetzelfde is waar voor de bedrijfswinsten. Het laatste kwartaal zijn industriƫle winsten gestegen met 70 procent t.o.v. het jaar daarvoor.

Dit zien we ook in de onroerend goed sector. Volgens een recent artikel in de " Economist ", stegen de Chinese huizenprijzen vorig jaar met 8 %, maar het gemiddelde inkomen steeg nog sneller, met als gevolg dat de Chinese huizen nu aanzienlijk meer betaalbaar zijn dan twee jaar geleden.

Het meest overtuigende voor mij is de waardering van de Chinese aandelenmarkt ten opzichte van die van andere landen. Een recente analyse van de nationale "PEG"-verhoudingen, dat wil zeggen de P / E ratio van de belangrijkste aandelenindex van elk land gedeeld door de verwachte groei van het BNP in 2010, geeft aan dat China een van de meest ondergewaardeerde aandelenmarkten ter wereld heeft

world

Volgens deze waardering zijn het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, Spanje en Italiƫ de echte zeepbel zones, terwijl China een van de grote koopjes in de wereld is.