Is er een tussentijdse correctie op komst?

pullback

Sinds het dieptepunt in augustus tot de top deze week,is de S&P 500 iets meer dan 20% gestegen. Er zijn echter sterke aanwijzigingen dat er een tussentijdse correctie of consolidatie in aantocht is. Gezien de sterke en aanhoudende stijging in de aandelenmarkten sinds de late zomer, is het bullish enthousiasme sterk opgelopen. Dit zorgt dan weer voor een sterke tegenwind voor een verdere stijging.
We zien de eerste tekenen van een tussentijdse top omdat de laatste stijging gebeurt met een kleinere marktparticipatie. Het is dus aan te bevelen om te wachten op een tussentijdse correctie en minder bullish enthousiasme om nieuw geld te investeren.

Iedereen is bullish

Sommige van de beste aankoopkansen doen zich voor als iedereen bearish is, terwijl de bulls moeilijk te vinden zijn. Omgekeerd is beste periode om wat winst van de tafel te nemen als iedereen bullish is.

Hieronder is een grafiek van de Amerikaanse Vereniging van individuele beleggers (AAII) met beleggerssentiment gegevens, waarvan de spread tussen de stieren en de beren is opgenomen in een grafiek onder de S & P 500. Momenteel zijn we op een van de hoogste spreads in de afgelopen drie jaar en zoals hieronder te zien is, zal hieruit meestal een tussentijdse correcties voortvloeien.

Terwijl het sentiment nu al enkele weken hoog is gebleven zonder dat er een correctie is opgetreden, moeten beleggers toch alert blijven voor een potentiƫle verkoopgolf.

sentiment

De Put/Call ratio

Een andere manier om het sentiment te meten is via opties en de put (bearish) /call (bullish) ratio. 1 van de redenen waarom enkele analisten pessimistich werden bij de vorige top in april, was dat de put/call ratio zich op het laagste niveau bevondt van de afgelopen 6 jaar.

We zijn nu niet meer ver verwijdert van het niveau in april, en met zo een extreem bullish sentiment zal het uiterst moeilijk zijn om nog verdere winsten te boeken. Iedereen die bullish is heeft allang gekocht en zodus zal het aanbod van potentiele kopers opdrogen, wat zal leiden tot een tussentijdse correctie.

put/call

De onderliggende kracht van de markt neemt af

Marktpieken worden vaak gekenmerkt door steeds minder en minder aandelen die nieuwe toppen bereiken, en als het overgrote deel van de aandelen beginnen te dalen zullen ook de beursindexen naar beneden corrigeren. Een manier om de onderliggende kracht van de markt te beoordelen, is door het bekijken van het percentage van de aandelen die zich boven hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde (200d MA) bevinden.

In de voorbije 6 jaar hebben de markttoppen zich voorgedaan wanneer er negatieve divergentie optrad met het percentage van de aandelen die zich boven hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde (200d MA) bevinden. Wanneer nieuwe toppen niet bevestigd worden door het percentage van de aandelen die zich boven hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde (200d MA) bevinden, is dit meestal een voorbode van een marktcorrectie. We zien dezelfde tekens nu weer optreden. Bovendien zien we dat het percentage van de aandelen die zich boven hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde (200d MA) bevinden zelfs onder het niveau van april is, wat aangeeft dat de huidige markt rally zwakker is dan deze eerder in het jaar.

200ma

Nog een methode om de onderliggende kracht van de markt te beoordelen, is het aantal aandelen dat nieuwe jaarhoogtepunten bereikt. Wanneer deze beginnen te divergeren met de prijs en op hetzelfde tijdstip het aantal aandelen dat nieuwe jaardieptepunten bereikt begint te stijgen, zijn dat symptomen die kenmerkend zijn voor de korte termijn tops.

newhighs

Besluit

Al het bovenstaande doet vermoeden dat veel van de brandstof van de huidige stijging is opgebruikt, De markt zal tijd nodig hebben om nieuwe kracht op te bouwen, en het extreme bullish sentiment te laten afkoelen. Terwijl een correctie of consolidatie waarschijnlijk is, is er geen twijfel dat de lange termijn trend bullish blijft. Totdat de trend omslaat kan elke pullback het best gezien worden als een koopaangelegenheid eerder dan een algemene markttop.